Online marketing en digitale communicatie

Een immens populaire manier om je doelgroep te bereiken is online marketing. Digitale communicatie heeft als groot voordeel dat het goedkoop is te produceren en verspreiden. Vooral content- en inboundmarketing zijn echt een trend. Het idee is even simpel als doeltreffend: pull in plaats van push. Duw jouw boodschap niet bij de doelgroep door de strot, zoals bij de traditionele tv-reclame of die reclamefilmpjes die verschijnen voordat je een YouTube-video kunt zien. Maar lok je publiek met interessante content.
 

Contentmarketing en inboundmarketing

Bij content- en inboundmarketing zoekt jouw doelgroep naar de content waar zij behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld voor vermaak of informatie. Het is dan wel belangrijk dat deze goed vindbaar is met bijvoorbeeld Google of via social media. Een bijkomend voordeel is dat je doelgroep leuke content online zal delen: gratis verspreiding! Dit is waar viral of buzz marketing zich op richt. Maar je kunt niet zomaar even iets viraal laten gaan. Dat bepaal jij niet, dat bepaalt het publiek.
 

Online of offline marketing?

De meeste online marketeers doen net alsof internetmarketing de enige, of in ieder geval de beste, vorm van marketing is. Maar dat hangt er maar helemaal vanaf welke doelgroep je probeert te bereiken. En welk product of dienst je wilt verkopen. Want die ouderwetse push-marketing met z’n tv-reclames werkt nog steeds enorm goed. Net als posters in abri’s of reclames in kranten en bladen. Maar niet voor ieder product of dienst. En niet voor iedere doelgroep.
 

Marketingstrategie

Dit is waar marketingstrategie om de hoek komt kijken: doelgroep bepalen, behoeftes vaststellen en strategie uitzetten. Daarom beschikt content-team over een paar strategische kanonnen van contenters. Ze kiezen de marketingtools die het beste werken voor jouw product of dienst, doelgroep en budget en smeden deze tot een coherente campagne. Online, offline of gecombineerd. En met kundige contenters in de contentloopgraven weet je zeker dat het met de uitvoer van de campagne wel snor zit.